16 Şub 2011

Cirque du Soleil (Gunesin Sirki)

Cirque du Soleil( Gunesin Sirki) şovları dansı andıran akrobasi hareketlerinden oluşuyor. Şovda ne hayvanlar ne de canavarlar var... Birkaç geleneksel sahne olmasa ona sirk dahi denilemez. Cirque du Soleil'in dokuz şovu şu anda dünyanın farklı yerlerinde gösterimde. Sadece birini seyretmek bile insanı heyecanlandırıyor.. İnsan Kaynakları Direktörü Richard Dagenais, Cirque du Soleil’i anlatıyor:“Biz dünyanın her yerinde sanatçı arıyoruz. 50 kişilik bir ekibimiz var, onlar sadece seyahat ediyorlar ve gösterilerimiz için akrobat seçiyorlar. Akrobatlardan, atletlerden sanatçı yaratıyoruz. Normalde atlar, zıplar, hoplar giderler; ama biz onlara insanların gözlerinin içine bakmayı, iletişime geçmeyi öğretiyoruz. Naif kişileri yönetmek elbette zor ama motivasyonları için elimizden geleni yapıyoruz. Gösteri sırasında hata yaptıkları, düştükleri zaman bir ceza uygulamıyoruz. Zaten her şeyi dört dörtlük yapsalar, seyredenler bile ‘Aman ne kolay iş’ der. Onlar hata yaptıkları zaman insan olduklarını hatırlıyorlar. Cirque du Soleil aslında şirket içi evlilikleri çok onaylamıyor. Ama ‘madem birbirine âşık olan insanlar var, en azından ekibimizde iki kişi mutlu’ diye düşünüyoruz. Gösteri ekiplerimiz 10 hafta çalışıyor, 2 hafta tatil yapıyor. Eğer şovumuz uzun süre kalacağımız arena formatındaysa, o zaman ailelere o alanda bir hayat kuruyoruz. Sirkte büyüyen çocuklarımız var. Burada büyüyüp de daha sonra sirkte çalışmaya başlayan sanatçılarımız var. Çocuklarımız için arenalarda öğretmenli okul kuruyoruz. Çalışanlarımız için ‘Onlar dans kölesi mi’ dediniz; değiller, aksine çok iyi maaş alıyorlar. Ama ne kadar maaş aldıklarını açıklayamıyoruz, şirket sırrı.”
HER GÜN 7 SAAT ANTRENMAN
Saltimbanco, ismini, İtalyanca’da “bankın üstünde zıplamak’’ anlamına gelen “saltare in banco’’dan alıyor.
Gösteri, 19 yılda, 200’den fazla şehirde, 5 bin 500’den fazla gösteriyle 12 milyon kişiye ulaştı.
Saltimbanco; rock konseri gibi, tiyatro gibi. Veya hepsinin karışımı bir akrobatik şaheser.
Turnelere en az 2 bin kostümle çıkılıyor. Her sanatçının en az 5 kostümü var. Şapkalar her dansçı için özel olarak elde üretiliyor.
Sanatçılar bir performans sırasında 3 ila 5 kostüm giyiyor. 250 çift ayakkabı dahil olmak üzere 2500’den fazla kostüm şehirden şehre 50 adet özel valizle taşınıyor.
Saltimbanco’nun kadrosunda 21 farklı ülkeden 50 performans sanatçısı yer alıyor. Her turneye, diğer çalışanlarla birlikte 100 kişi çıkılıyor. Ekipte 2 doktor, 4 terzi ve 4 aşçı var.
73 KİŞİYKEN 5 BİN KİŞİ OLDULAR
Cirque du Soleil “sirk dü soley” şeklinde telaffuz ediliyor.
Şirket 1984’te Kanada’nın Québec Eyaleti’nde kuruldu.
İlk kurulduğunda 20 sokak sanatçısıyla birlikte toplam 73 çalışanı vardı.
Bugün 50 farklı ülkeden 1200’den fazla sanatçısı ve toplamda 5 bin çalışanı var. Yalnızca Montreal Uluslararası Merkezi’nde 2 bin kişi çalışıyor.
Bugüne kadar 5 kıtada, 300 şehirde 100 milyondan fazla izleyiciye ulaştılar.
Şirkette 100 farklı iş alanı var.
Çalışanların yaş ortalaması 37.
Şirket çalışanları ve sanatçılar yaklaşık 50 farklı milleti temsil ediyor ve 25 farklı dil konuşuyor.
Cirque du Soleil’de çalışan Türk yok.
Cirque du Soleil 1992’den bu yana devletten veya özel sektörden herhangi bir bağış almıyor.
2011’de dünyada 15 milyon kişi en az bir Cirque du Soleil gösterisi izlemiş olacak.
MAKYAJ ÜÇ SAAT SÜRÜYOR
Sanatçıların hepsine makyaj, vokal, drama eğitimi veriliyor. Herkes kendi makyajından sorumlu, bir sanatçının makyajı 3 saat sürüyor. Sirkin makyaj malzemelerinin sponsoru M.A.C.
SAHNENİN KURULMASI İÇİN 140 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Saltimbanco’nun bölümlerinden biri olan Chinese Poles’da imkânsız görünen denge, zıplama ve dönme hareketleri; Russian Swing’de ise yerçekimine meydan okuyan bungee ve trapez var. Sahnenin uzunluğu 34, genişliği 24 metre. Turneye çıkarken 180 tonluk malzeme 16 tane yarı römork ile taşınıyor. Teknik ekipte 20 teknisyen, 12 TIR şoförü çalışıyor. Gittikleri her yerde, sahnenin kurulması için 140 yerel teknisyen işe alınıyor. Sahne 12 saatte kuruluyor.






















































Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...